Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Vad gör "alla"?


"Alla gör så"-felet

Ett vanligt argument är när någon hävdar att ”Alla gör så” eller ”Alla andra gör så” eller något liknande. Felet brukar bli uppenbart vid närmare kontroll som sällan visar att alla gör så utan till och med kan visa att det är en minoritet som gör så.

Det kan vara så att det är de som syns och hörs som gör så, medan en
stor tyst grupp inte märks. Ett enda eller flera motexempel fäller ett påstående om vad ”alla” tänker eller gör.

- ”Alla skattefuskar” säger någon. Men det finns många människor som inte gör det bl.a. därför att det inte finns några möjligheter att fuska för många eller för att de inte vill fuska eller är rädda för upptäckt.

- ”I all behandling förekommer motstånd” hävdas det i en mycket använd lärobok i psykosocialt arbete.Vad menas mer exakt? Och hur skulle författarna kunna veta detta utifrån en begränsad mängd behandlingskontakter och begränsad erfarenhet av behandlingsmetoder? Vilken forskning finns som stöd? Båda uttalandena är även att anse som fabuleringar (saklig grund anges inte).

- ”Alla andra gör så här. Då ska vi också göra så här.” Varför det? Det kan vara lämpligare att just vi gör på något annat sätt. Dessutom är det ofta vid närmare undersökning fel att ”alla andra” gör på ett visst sätt.

Det kan dessutom vara så att ”alla andra” gör fel och då är det inte lämpligt att göra likadant. Det kan även vara en resurs att det förekommer olika sätt att göra något. Likformighet kan i en del situationer vara hindrande.




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 175 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-01-30 15:39



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

boen
boen