Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Stigma




När man lyfter sammanhang, situation
Blir man ifrågasatt som om det man säger
Är något som ingen riktigt har reflekterat över

Finns så mycket idag som man inte får säga
Sätt ord på
För de är fel
Kränkande
Diskriminerade
De har inte valt sin situation

Finns fortfarande dem
Som inte äger sitt självbestämmande fullt ut ännu
Deras personlighet är fortfarande deras sjukdom
eller
Deras sjukdom är deras jag

För de vet inte vad som är det bästa för dem själva

Det är fortfarande okej
Sätta ord på
Det är inte fel att säga att man lite
Schizad
Manisk
Paranoid
Jag är lite deppad idag
Skrattar

Det är inte heller fel säga rakt ut
När de möter någon som pratar med sig själv
Varför har psyk inte har låst in hen
För de ska inte vara ute i samhället

När någon är envis, står på sig, ger inte vika
Den har nog inte fattat allt
Har nog inte allt hemma
Överdriver
Förstorar
Obstinat
Nog tappat greppet om verkligheten

De som självskadar
Här är det inte det som är
Viktiga i det stora
Inget stannar upp och pratar
Utan man förbjuder
Tar ifrån
Deras sätt att överleva
Eller stannar vid kommentaren
De är ju bara psykfall

Fortfarande okej
Sätta upp lagar
Riktlinjer
Krav
Som om de inte blir friska
Bättre
Om de inte lever ett liv
Som alla andra som inte har en
Diagnos
För fortfarande sägs det
De blir friska om de finner rätt medicin
När personen inte blir bättre, frisk
Så möts personen av att den inte tar sin medicin
Utan något som den bara säger

Det är inte heller fel att säga
Om henne vars liv har rasat helt
Sitter i själv i ett hörn och gråter
Hon är bara ett psykfall
Går därifrån

När media lyfter något som skett
Blir det mer som om de talar för alla
Så är alla
Med en psykisk sjukdom
En fara för hela samhället

Det är fortfarande okej
Sparka från deras arbete
Svårt att få rätt
Motiveringen att de har missförstått allt
Lyssnar inte på personen för de är ju sin diagnos
Vet ju inte bättre

Personen som inte längre vill
Vill avsluta allt
Finns två saker som händer
Situationen spelas in och läggs upp på nätet
Eller
Säger rakt ut de skulle aldrig ha stängt mentalsjukhuset

Sällan någon griper in
Utan det är fortfarande polisen som hanterar allt
Som om personen är samhällsfarlig
De knäar ner
Använder handbojor
För deras vän inte vill förlora sin vän
I ett självmord

Mycket görs
Det som är kvar
Är denna omedvetna strukturella stigmatisering
Alla myter och fördomar som idag är normativa normer
Som ingen ifrågasätter
För de är ju samhällets bottensats och äger ingen status
Saknar positionering i samhället

För de vet ju inte vad som är det bästa




Fri vers (Fri form) av Annica_N
Läst 244 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2016-02-02 07:45



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Annica_N
Annica_N