Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Järnkors och guldmedalj

När vi städade efter den avlidne fann vi längst in i ett skåp en liten ask som låg inuti en större ask. Det var en grå oansenlig pappersask. Inlindat i lite silkespapper låg två stycken metallföremål.

Det ena var svenska statens förtjänstmedalj i guld. Där stod präglat: ”För redlighet och nit i rikets tjänst”. Det andra metallföremålet var ett tyskt järnkors. Den avlidne postmästaren hade enligt en bifogad text på en bit papper erhållit järnkorset, för de tjänster han i Sverige hade utfört åt det nazistiska partiet, innan och under andra världskriget.

Det var alltså helt i ordning att en människa som erhållit ett tyskt järnkors på grund av sin nazistiska förtjänsfullhet fick svenska statens guldmedalj för kanhända samma sorts förtjänstfullhet, redlighet och nit han visat i sin nazistiska verksamhet.

 

 

Roger Karlsson

 




Prosa av Roger Karlsson
Läst 456 gånger
Publicerad 2016-02-09 14:38



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Roger Karlsson
Roger Karlsson