Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Olikhet kan vara en resurs


Likformighetsfixering

Ibland kan det vara praktiskt med likformighet, t.ex. hos en del föremål. Men ofta kan likformighetskrav vara obefogade eller hindrande. I enlighet med biologisk, psykologisk och sociologisk kunskap så uppvisar människor en omfattande naturlig variation. Variationen är naturligtvis ofta en resurs. Tack och lov att människor inte ser likadana ut eller tänker eller beter sig lika.

En bedömare kan bortse från naturlig variation eller fixera sig vid ideal eller medelvärden och framhålla likformighet som önskvärd eller tvingande.aaaa

Det kan förekomma strävanden att öka likformigheten. Ett välkänt historiskt exempel utgör nazismen, där judar och andra som avvek från nazisternas idealmänniska utsattes för omfattande och brutala elimineringar.

För många år sedan var en forskare stationerad på en basstation inom socialtjänsten, där fyra team med två socialsekreterare vardera arbetade med ungdomar med beteendeproblem. Ett av teamen började arbeta något annorlunda med t.ex. grupper av mammor. Detta ledde till motsättningar och kritik från de andra teamen. Forskaren kunde inte i sak begripa varför. Det hela slutade med att förvaltningsledningen ansåg sig tvungen att omplacera det avvikande teamet. Likformighetskravet för arbetssätt i arbetplatsgruppens team var stenhårt. Att team arbetade olika kunde i detta fall inte ses som en resurs eller naturlig variation i arbetet på basstationen.




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 200 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-02-21 18:09



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

boen
boen