Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Läste en text tidigare idag som berörde just frågan om det omöjliga i att jämföra vems helvete som är värre än den andras ... Just nu minns jag inte vilken text det var ...


Ditt helvete är inte mitt ...

... ej heller 
någon annans likt ...

Helvetet
är en subjektiv 
upplevelse
vars variationsrikedom
är oändligt
men jämväl 
för alla var och en
absolut unikt ...

Utifrån 
ett perspektiv
som är mer intimt
är upplevelsen
av helvetet
något mer 
än blott skrämmande
i sig ...

Ty rent konkret
är det inte jämförbart
eller ens kognitivt uppenbart
till vare sig
sin konstitution
eller
sin för dig upplevda karaktär
för någon annan än dig själv
i den verklighet 
där du befinner dig och är ...

Visst kan människor
du möter i ditt liv
som har en utvecklad 
grad av empati
se och tro sig förstå
de yttre synbara konsekvenserna
utifrån de existentiella betingelser
och förutsättningar
din återberättade
men också dokumenterade historik 
tillsammans
med din aktuella situation
och omvärldsrelation
vid en närmare betraktelse
tvingar dem ta till sig 
när de närmas dig mer intimt ...

Men även om
det de kan se och känna
utifrån teori och praktik
hur ditt helvete
påverkar och får dig att må ...

... kan de ej någonsin
det helvete du faktiskt upplever
ta till sig eftersom de ej förmår
att din subjektiva verklighet nå ...

Ty helvetet 
är utifrån sin unicitet
någonting
som per definition
gror, utvecklas och slår rot
på en mer sublim nivå ...

Därför är en jämförelse
mellan våra olika helveten
ej vare sig meningsfull
eller möjlig att göra ...

Men med insikt
om helvetets faktiska 
unicitet 
och
varierande karaktär
kan vi på ett mer
genuint och konstruktivt
sätt och vis
lyssna, ge stöd

och bekräftelse 
till den vi möter
oavsett i vilket helvete
den upplever att den är ...






Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 338 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2016-03-04 00:02



Bookmark and Share


  Titti Rydberg VIP
Det är så sant som det är skrivit.
Något som upplevs som en struntsak för någon kan vara ett rent helvete för en annan.
2016-03-05
  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP