Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Kvinnodagen, den 8 mars är viktigare än någonsin


Våga ta steget bortom det normativa konstruktionen





Jämställdhet har nog gjort sitt som begrepp

Nu måste vi börja synliggöra jämlikhet
Våga se bortom den vita medelklass mannen

Lite som slagorden
Halva makten
Hela lönen
Hela tiden

Blivit lite som ord som står och samlar damm
Vi dammar av dem när det passar oss

Där vi jämför den vita kvinnan mot den vita medelklass mannen

Våga synliggöra samhällskonstruktionen
Över den normativa kvinnan
Hon som är vit och gift med den vita medelklass mannen

Vem ser strukturen som är baserad på status och positionering
Mellan kvinna och kvinna?

Det är där jämlikhet måste byggas upp

För ingen kvinna är jämlik med en annan kvinna
Där ingen kvinna kommer att kunna få halva makten och halva lönen
Utan de får kämpa att nå detta mot alla andra kvinnor

Alla kvinnor måste få liknade förutsättning
Bortom alla normativa konstruktioner
Som byggs upp av många medvetna som omedvetna
Positioneringar
Status
Härskartekniker

Där den högsta status är den vita kvinnan som är gift med den vita medelklass mannen
Som ger kvinnan den bästa positioneringen

Våga synliggöra de kvinnor som är samhällets bottensats

De som aldrig kommer att nå den normativa konstruktionen




Fri vers (Fri form) av Annica_N
Läst 204 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2016-03-08 11:48



Bookmark and Share


  Solstrale VIP
Invänder mot en formulering, citerar våga synliggöra kvinnor som är samhällets bottensats... Om vi ska bli jämlika måste vi sluta betrakta skillnader, vi måste betrakta likheterna. Tycker om ditt patos, formuleringar och lust till att inspirera till förändring! Tack!
2016-03-08

  Larz Gustafsson VIP
Om man nu ska envisas med att dela in samhället i klasser så tillhör jag definitivt arbetarklassen.
Det är fult.
Det får man inte göra.
Man räknas bara om man arbetar på fina kontor. För så är det ju i alla amerikanska filmer.
Ser man någonsin en amerikansk film eller sit com som handlar om blue collar workers?
Och USA är ju förebilden.
Gävlebor har stockholmskomplex och stockholmare USA-komplex.
Själv tror jag bara på indelningen: Guds familj och djävulens. Två riken, två familjer. Ingen skymningszon eller neutral zon.

Och jag håller med Frank Baude om att feminismen är en småborgerlig strömning.
2016-03-08
  > Nästa text
< Föregående

Annica_N
Annica_N