Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Är världen rättvis? Bör offer skylla sig själva?


Rättvis värld

Människor har en tendens att tro att världen är rättvis och att människor får vad de förtjänar (Lerner, 1980). Det förekommer även ett tankefel som brukar betecknas "klandra offret".

De människor som råkar illa ut genom arbetslöshet, blir offer för brott eller olyckor har sig själva att skylla enligt föreställningen om en rättvis värld.

De som når framgång genom slump eller tur eller med andras hjälp tänks ha gjort sig förtjänta av framgången genom sin egen skicklighet, arbetsinsats etc. enligt föreställningen om en rättvis värld.

Det kan hävdas att människor själva är med och skapar en del av vad som händer dem, men långtifrån allt.

Det finns många skeenden som en enskild människa inte rår över, t.ex. medfödda sjukdomar, naturkatastrofer, uppdykande skjutgalning eller oförutsedda händelser på börsen.

Men det finns även sådant människor har stor kontroll över, t.ex. om de röker sig till lungcancer eller går mot rött ljus och därför blir påkörda på gatan.

Det anförda betyder att föreställningen om en rättvis värld inte i varje läge är felaktig, men den generaliseras ofta till sammanhang där den inte är rimlig. Man kan säga att världen delvis är rättvis och delvis inte. Det kan slå mycket olika för olika personer och för olika situationer. Olika livsstilar har olika risker.




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 275 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-03-08 15:19



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Fördelningsfrågorna.
Där har du praktexemplet på orättfärdighetens strukturer.

2016-03-08
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen