Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Den tröga materian runt oss styr/påverkar vad vi tänker, känner och gör


Trög materia

Filosofen och författaren Jean-Paul Sartre (se bok av Jensen & Vestergaard, 1979) har fört fram tankar om inverkan av den tröga materia som omger oss på våra tankar och handlingar. Vi låter oss styras rätt mycket av de rum och föremål som finns runt om oss. Från forskning är det t.ex. känt att art och grad av social interaktion mellan människor i ett rum påverkas av hur bord och stolar placerats.

Detta kan man ju tycka är naturligt, men det kan även leda till att vi tänker och gör saker som inte är så lämpliga eller begränsar oss för mycket. Vi borde vid närmare eftertanke ha tänkt och gjort något annat än det som den tröga materian påbjöd.

Ett klassiskt exempel är att tillgång till vapen kan leda till att de används destruktivt. Hade inte vapnet funnits att tillgå så hade det inte kunnat användas.

En del människor fastnar i överanvändning av telefon eller mobiltelefon, vilket kan störa både deras egen och andras tänkande och verksamhet.

Andra kan känna att de måste använda sin bil när de nu har en, men i onödan för att köra en kort sträcka eller för att nöjesköra en omväg.

Några går och sätter sig framför sin dator när de har angelägnare saker att ta itu med.

Och andra shoppar upp sina pengar som skulle behövts till annat, bara för att de gått förbi eller in i någon affär och inte kunnat stå emot den tröga påbjudande materian där.

Andra äter eller dricker eller käkar godis i övermått, när mat, alkohol eller godis finns tillgängliga.

Det säger sig självt att denna typ av tankefel inbegripande trög materia går att motverka genom att t.ex. byta materia/fysisk miljö eller minska tillgängligheten av det man har problem med. Befintlig materia kan ibland lätt omdisponeras eller elimineras, t.ex. placering av stolar och bord, avstängning av mobiltelefon.




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 228 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-03-09 16:28



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

boen
boen