Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En stämningsbild från syner vid Indiens Ganges, i den heliga staden Varanasi


Männen i trädets skugga

I

Männen med de grå skäggen

vakar över dagen

i trädets skugga

 

tvinnar sina armar och ben

in bland grenar

och anakondarötter

 

knyter kropparna

tätt intill grönskan

och stammens urålder

 

och saven är blodet

är vinden som vilar

i lövverkets gömslen

 

är floden där nere

som ständigt lever

och låter leva

 

 

Ögonen glöder

det pyr från elden

i dagens mitt

 

ögonblicket sveder

trädens blad

som skuggar asketerna

 

II

Tiden är en hund

som vandrar

över trappor av sten

 

och söker andetagen

och livet

i nattens vandringar

 

natten som varit

natten som kommer

när månen väcker

 

Hunden går sakta

på tre ben

och släpar det fjärde

 

medan männen

sjunger tillsammans

för eldens lågor

 

medan buffeln bökar

i askan

från de döda

 

och kvinnorna kommer

för morgonvattnet

från bergen långt borta

 

III

Bilder, röster:

kroppar i stillhet

i rörelse

 

och inget annat finns

mellan båtstävar

och glänsande papegojor

 

ingenting är

när allt upprepas

i trädskuggans sånger

 

när hunden når

trappornas högsta krön

och åter vänder neråt

 

för en röst

ur den heta dagens

dallrande stillhet

 

om ett väntande ben

vid sidan

av ekans mjuka linjer

 

och allt är värt

att ständigt vända

ansiktet mot floden

 

 

 

 

 

 




Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 307 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2016-03-10 12:31



Bookmark and Share


  Ciralina eller Annmari Nyzell VIP
Dina ord blir till skulpturer för mig ... jag kan gå förbi dom och titta hela tiden utan att dom rör sig. Sen går jag tillbaka igen och dom står kvar. Så märkligt.
2016-03-11

  Måna N. Berger
Vilka bilder din dikt frammanar, lysande!
2016-03-10

  Lena Själsöga Keijser
skimrande skönhet

tack
2016-03-10

    ej medlem längre
Enastående vacker skildring av en plats och dess invånare.
2016-03-10
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP