Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Forskning rörande alkoholens positiva effekter håller inte för kritisk granskning


Alkoholens påstådda hälsoeffekt

Som väl känt har alkohol ett brett spektrum av allvarliga negativa effekter, som väl få förnekar. Det har även hävdats att små mängder av alkohol - typ ett glas vin till maten - skulle ha positiva hälsoeffekter. Detta kan verka anmärkningsvärt då alkohol innehåller gifter som kroppen måste hantera.

Kanadensiska forskare har granskat 87 av studierna i frågan. Ofta innebär studierna att personer som dricker måttligt jämförs med personer som inte dricker alls vad gäller medellivslängd. Personer har då inte fördelats slumpmässigt på grupperna med olika alkoholkonsumtion. Grupperna kan därmed vara olika vad gäller en eller fler andra faktorer som kan påverka medellivslängden eller annan hälsa. Det behöver inte vara just alkoholförtäring som ger upphov till gruppskillnader.

Denna felkälla fanns inte i 13 av undersökningarna. I dessa påvisades ingen positiv effekt av alkoholdrickande. Detta kan vi hålla i minnet när vinreklamen sköljer över oss från tidningssidorna. "Det finns många skäl att vara skeptisk" säger en av forskarna bakom metastudien.

En relaterad viktig fråga är vem/vilka intressenter som bekostar studierna
och vilka inställningar till alkohol som forskarna själva har. Sådana faktorer bör läggas upp på bordet.

Inom psykoterapiforskning fann forskare för många år sedan att den metod som forskaren förespråkade vann i undersökningarna.




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 212 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-03-27 15:32



Bookmark and Share


  Bengt VIP
Det vore en god sak att förbjuda alkoholreklam.
2016-03-27

    Jag är fan större än Sartre
I den bästa av världar forskar forskarna bort alla onyttigheter och forskar fram människor som bara finns och endast älskar att ströva omkring i rymden.
2016-03-27
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen