Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Skuggfigurerna


Den grekiske filosofen Platon sa att människan sitter fängslad vid en eld i grotta och endast kan se väggen framför där skuggorna dansar. Han menade att den riktiga världen försiggår bakom människors rygg men att deras kedjor gör att de inte kan vända sig om. Människan kan leva ett helt liv och tro sig veta vad en häst är när de i själva verket bara haft tillgång till skuggan av en häst.

Den kristna mystikern Mechthild av Magdeburg undrar inte så mycket vad som gör att skuggorna ser ut som de gör utan snarare vad elden är. Det är trots allt den som gör det möjligt för människorna att skåda skuggorna.

Kanske får vi aldrig veta vad som skapade skuggorna, kanske får vi aldrig veta något om den metaforiska eldens ursprung.

Däremot kanske vi kan lära oss att se bortom
skuggornas figurer
och ana det sken
som ger dem konturer.




Fri vers av barfotafantomen
Läst 280 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2018-11-23 21:50



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

barfotafantomen
barfotafantomen