Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Rädda Barnen


känslan av utnyttjande



Det är mycket trovärdigt att,
eftersom jaget från början
alltid är ett kroppsjag, tänka sig att känslan
av att ha blivit utnyttjad i livet
har börjat med ett kroppsligt utnyttjande.

I Sverige är det ännu tabu
att ens tänka tanken
att psykiskt lidande
startar med sexuella övergrepp.


"Både i Sverige och internationellt uppskattas det att ungefär 20 % av alla barn utsatts för sexuella övergrepp. I en stor nationell undersökning från 2015, med nästan 6 000 gymnasieungdomar, hade 21 % varit med om att de övertalats, pressats eller tvingats till att onanera åt någon, ha sex med någon, att någon försökt klä av dem eller tagit på deras könsdelar fast de inte ville.

Det var mer än tre gånger så vanligt att tjejerna än killarna hade erfarenheter av sexuella övergrepp. Vanligast var det bland de elever där könsindelningen kille eller tjej inte passade. I den gruppen uppgav 40 procent att de hade erfarenhet av någon form av övergrepp".


Att behandla svåra, psykiska lidanden
utan att ha lyssnat sig fram till ett övergrepp
som har skett
är ett svek av patientens behov av hjälp.

Om man med statistiken betänker att en av fem
har misshandlats sexuellt under sin barndom
och inte ger tillfälle att bearbeta den hjälplösheten,
ilskan och sorgen
så har man inte kunnat hjälpa.




Prosa av Gunnar Hilén VIP
Läst 269 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2016-11-14 10:34



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP