Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

"ögonterapin" och REM-sömn




Man vet inte varför den sk. EMDR-terapin är verksam
vid PTSD.

Man låter patienten i tanken närma sig den situation
som - om den inte bearbetas - skulle kunna utveckla sig
till ett trauma.

När händelsen så fokuseras, låter terapeuten
patienten med blicken följa ett finger som rör sig
fram och tillbaka framför ögonen.

Detta lugnar och låter kraften i det svåra
sakta tona bort. Händelsen försvinner inte
men minnet av den gör inte lika ont.

Vad är det som händer ?

Man vet att snabba ögonrörelser under den sk
REM-sömnen är legio. Då är drömarbetet
som mest intensivt.

En gissning är att EMDR-terapin är en
vaken dröm-terapi-metod....ett medvetet
hypnos-tillstånd... som på neurologisk väg
aktiverar delar av hjärnans syncentrum
och "ofarliggör" dess makt på känslan
av lidande.

En slags kbt-metod där man fokuserar
så intensivt på smärtan att den tonar bort
och blir hanterlig.

Metoden har använts bl a på tågförare
som blivit tvungna att köra över
självmördare och hjälpt dem tillbaka
till yrkeslivet utan men.




Prosa av Gunnar Hilén VIP
Läst 368 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-11-14 12:25



Bookmark and Share


  Poeten Salvador VIP
Varje psykisk process börjar med kontakt. Kontakt fås genom sinnena. Genom att använda ögonen uppstår kontakt, i det här fallet med insida. Kontakt är en transportväg längs vilken överladdningar av medvetande i ett minne kan laddas ur.
2016-11-14
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP