Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Varför tävla?


Tävlingstänkande

Tävlingsbeteende är mycket vanligt förekommande och många
olika slags tävlingar sker. Både prestationsförmåga och slump kan
finnas med som faktorer. Men ofta också en närmast tvångsmässig
strävan att tävla och att vinna.

Det ligger nära tillhands att tänka sig att de som skaffade mest
jaktbyten, fisk samt ätliga växter och grödor gjorde det i en konkurrens
och tävlan med andra människor. Tävlingsbeteende kan ha lett till
ökad överlevnad. De som föddes med starkare tävlingsgener överlevde mer.
Idag är villkoren för överlevnad inte så stränga och överskottet av
tävlingslust visar sig i förekomsten av allehanda tävlingar.

Tävlingsbeteende kan även uppkomma genom inlärning. Man kan lära sig
tävlingsbeteenden genom att observera och imitera andra som tävlar. Olika
slag av förstärkningar kan skapa och befästa tävlingsbeteenden, t.ex. uppmärksamhet, beröm, vinster, pengar. Oregelbundna förstärkningar ger
starkast effekt.

Man kan förstås låta bli att förstärka tävlingsbeteenden eller förstärka icke-tävlingsbeteenden. Tävlande kan ha en baksida, att stressas hårt, förlora och lida eller få skit av det. Det kan vara roligare att inte tävla.




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 235 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-11-20 17:23



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

boen
boen