Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Omfattande giftspridning diskuteras föga


Girig import av sopor

Årligen eldas cirka 8 miljoner ton sopor i svenska värmeverk. År 2014 importerades ca 2,4 miljoner ton sopor från främst Norge och Storbritannien.
Dessvärre leder sopeldning till utsläpp av giftiga och svårnedbrytbara ämnen. Storleken på utsläppen är inte exakt känd.

Gifterna (dioxiner, furaner) är cancerframkallande och hormonstörande och påverkar arvsmassan, tillväxten och fertiliteten hos djur och människor. Men värmeverken tar hem pengar genom att producera energi och ta emot sopor, och motarbetar mer exakta mätningar av utsläpp.

Som boende i Sverige får vi förmånen att inte bara andas in våra egna soputsläpp utan även utsläpp från vår förbränning av andra länders sopor. Giftmolekylerna trillar ner över våra marker, vatten, grönsaker och grödor.

(Källa: Sveriges Natur nr 3/2016)




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 318 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2016-12-03 17:39



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Hur man än gör så är det aldrig bra.
Bygger man ut älvarna klagar samerna.
Bygger man kärnkraftverk klagar andra.
Vedeldning vill vissa förbjuda.
Och nu kritiseras denna energibesparande åtgärd.

Det kommer aldrig att fungera med enbart vindkraft och solenergi.

2016-12-03
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen