Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Med anekdot kan det mesta "bevisas"


Anekdotisk evidens

Att förlita sig på anekdotisk evidens är inte särskilt klokt. Ibland levereras anekdoter för att ge stöd åt en talares tes och ibland har de en inriktning som åhörarna/läsarna gärna vill tro på. Anekdoter har förekommit när det gäller religion och botande. Exempelvis finns anekdoter (nerskrivna många år efteråt) om vad Jesus skall ha gjort. Många anekdoter kan gälla inverkan av preparat eller behandlingsmetoder. Urval av anekdoter kan göras på så sätt att motevidens förbises eller undanhålls eller ensidigt bekräftelsesökande. Även andra verksamma faktorer än de man vill framhålla kan förbigås. En patient kan ha blivit bättre, vilket tolkas bero på metoden X, men noga undersökt kan det ha varit flera andra orsaksfaktorer på spelplanen. Redovisning och precisering brister ofta i anekdoter.




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 267 gånger
Publicerad 2016-12-08 18:22



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

boen
boen