Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Vi utgår gärna från något i närheten


Ankareffekt

En första information eller idé kan komma att tjäna som mentalt ankare och så även om informationen är irrelevant för den aktuella frågeställningen. När det väl finns en föreställning på den mentala scenen så kan den komma att användas som referenspunkt för det fortsatta tänkandet.

- Tversky & Kahneman (1974) redovisar ett experiment där försökspersoner ombads uppskatta andelen afrikanska nationer i FN (korrekt svar var 35%). Försökspersonerna fick först se på medan försöksledaren snurrade ett hjul med siffror från 1 till 100. Såvitt försökspersonerna visste var detta hjul en slumpgenerator, men det var i själva verket manipulerat så att det för hälften av försökspersonerna stoppade vid 10 och för den andra hälften vid 65. Försökspersonerna tillfrågades om den efterfrågade procentsiffran var över eller under den siffra som slumphjulet visade och ombads sedan ge sin egen uppskattning. Försökspersoner som såg hjulet stanna vid 10 gav i genomsnitt en uppskattning på 25% och försökspersoner som såg hjulet stanna vid 65 gav en genomsnittlig uppskattning på 45%. Försökspersonerna använde således slumphjulets irrelevanta siffra som referenspunkt.

- Vid insamlingar ges ibland ett antal förslag till storlek på bidraget som börjar med ett stort belopp och slutar med ett litet, t ex. ”1000 kr, 500 kr, 300 kr, 100 kr eller annat valfritt belopp”. Beloppen listas inte i omvänd ordning. De först nämnda beloppen kan då komma att fungera som ankare och påverka hur mycket givaren väljer att ge.

- Ett vanligt exempel utgör uppgifter i media (ofta felaktiga, ofullständiga eller skevt valda), som kan komma att fungera som ankare för hur vi bedömer någon eller något.

- Ett annat exempel utgör den utredare eller behandlare som i förväg läser remissen eller journalen för en person som bokats in och som kan bli påverkad av ev. fel, ofullständigheten och skevheter i remiss eller journal. Remissen eller journalen kan komma att tjäna som mentalt ankare för utredaren eller behandlaren. När väl ett ankare skapats, så kan dess effekter bli långlivade.

- Ett ytterligare exempel utgör anmälningar, där uppgifterna i anmälan kan komma att tjäna som ankare för utredaren och inte minst i media, som gärna före utredning framställer uppgifter i anmälan som om de beskriver något som faktiskt hänt, vilket ibland inte visar sig vara fallet.




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 329 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2016-12-11 19:11



Bookmark and Share


    jaybird
Intressant. Tack.
2016-12-11
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen