Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Hur stor kan en organism vara?


Armillaria ostoyae

Världens största kända organism är en svamp med vidsträckt rotsystem (mycel). Den benämns honungsskivling (Armillaria ostoyae) och lever i Blue Mountains i södra Oregon, USA. Utbredningen under jord är 965 hektar. Det motsvarar ca 1400 fotbollsplaner. Den uppskattas vara 2400 år gammal.

Det finns naturvetare som tror att svamparna med hjälp av sitt mycel samverkar med trädens rötter i ett slags jättelikt underjordiskt vegetariskt internet.

(Källa: Akvarellen nr 4/2016; hänvisning till Wohlleben: Trädens hemliga liv)




Övriga genrer av boen
Läst 237 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-12-25 11:25



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

boen
boen