Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

ORÄTT! ORÄTT! ORÄTT!

Med vilken rätt tar folk sig den rätten
att tala om för en, att ens dialekt den
man talar, den håller inte alls måttet...
Den är rent av ful!

Det blir ju så, FÖR OSS ALLA,
där man växer upp och bor
den dialekten som talas där
den tar man till sig och lär sig...

VAD ANNARS KAN MAN
SOM ETT LITET BARN GÖRA?
SKULLE MAN SOM NYFÖDD
HA ETT MEDFÖTT SPRÅKÖRA
FÖR DET TAL SOM ANSES VARA
DET BÄSTA ATT TILLHÖRA...
ALLTSÅ OM MAN INTE BODDE
SPRÅKRÄTT OCH ORDRÄTT DÅ
TA OCH FLYTTA PÅ SIG DÅ...

Det fulpåpekandet börjar redan när
man är liten och besöker en annan ort
längre bort... Då sades det ofta till en
men så illa du talar...

Jag har aldrig begripit det, att mitt status
beror på min dialekt hur jag behandlas,
man borde ju bedömas efter hur man
uppför sig här och där...

Eller hur?















Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Ewa-Britt Nilson VIP
Läst 346 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2017-05-21 10:55



Bookmark and Share


  Salvation Pepper
Du har rätt på alla cylindrar.
2017-05-23

  ULJO
Alla dialekter har sin charm
2017-05-22

    Dan Myrbeck
Instämmer.

En sak dialekter gör, är att stärka vi-känslan. Men nackdelen blir ju då att "de andra" anses sämre.
2017-05-22

  lodjuret/seglare VIP
Som ett besök utanför Stockholms län för en sådan där infödd 08:a. Oavsett den besköker Kramfors, Östersund, Göteborg eller olika metropoler på en ö som Gotland, en sjö i Italien, ön Australien eller något fäste tillhörigt Spanien. Överallt måste du höra på hur dum du måste vara som kommer 'någon annanstans' ifrån. En text som väl de flesta känner igen sig i. Skall du svara något alls och i så fall vad då? En vän till mig har för vana att inte ha hört, i alla fall låtsas det. Genom att utbrista 'vad sade du.' Skall du då känna hur tålamodets sträng brister med ett tjongande ljud och 'fara ut i eder'? Eller skall du säga något som 'jo, klockan är väl elva i Katmandu...'
2017-05-21

    Maria Malm
Det som är så kul att höra varifrån folk kommer!
2017-05-21

  Öknens Ros VIP
och jag som har Sveriges "fulaste" dialekt! Östgötska, "för tjyvingen"!:-(
2017-05-21
  > Nästa text
< Föregående

Ewa-Britt Nilson
Ewa-Britt Nilson VIP

Mina favoriter
Tillägnad Ewa-Britt