Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Mannen som lever med fåglarna

 

Mannen som lever fåglarnas liv

ser på mig och berättar

om den kalla maj

som ruckade tranornas

och lärkornas och finkarnas tid

som störde regelbundenheten

och gjorde Ölands alvar tystare

och glesare på insektsnäbbar

och vaksamma pepparkornsögon

i buskagens dolda värld

 

"Det är liv eller död nu"

säger mannen, "det är gråsparvar

som flyger in i evigheten

det är svalorna

som inte längre hittar vägen

till lador och logar

när bönderna river i takt

med fuktens och glömskans förgängelse

och det är något i vinden

som signalerar fara."

 

Vi står tillsammans

nära rördromens vassruggar

och jag hör en annan röst tala

bakom mannens breda rygg

tala ur historien

om en tyst vår

när fågelungarna aldrig kläcktes

ur de sköra skalens ägg

och allt var ett mörker

under sura giftmoln från havet

 

Det är något annat nu

det är kyla och värme

och vindar som ändrar riktning

det är morgonsångens glädje

i trädgårdarnas somrar

som kanske tystnar

för att män som förnekar

att något av detta har betydelse

styr världen, styr livet

efter pengars blinda logik

 

Jag står där med mannen

som lever med fåglarna

som följer deras flykt

över Sveriges landskap

genom att själv vandra

efter vårarnas och höstarnas streck

- mannen som söker skönhetens Eden

redan när han lever, här och nu,

och ännu kan höra

koltrasten sjunga

 

Det är sent i gråsparvens tid

Det glesnar bland svalorna

Men någonstans växer

en annan lycka

där inga fåglar behövs

en lycka ur travar av dollar

som bildar ett torn

mot mörknande moln

och i riktning

mot en annan evighet




Bunden vers av Peter Olausson VIP
Läst 464 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2017-06-14 22:47



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Enormt bra Peter,du är i en klass för sig,så många ljusår bättre.
2017-06-26
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP