Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Polemik och retorik


Tänk hur taskig polemik och retorik.

Kan missuppfattas.

När det sitter skit bakom spakarna.

"Polemik (av grek. polemos "krig"), litterär strid, pennfejd, skriftlig meningsstrid (vanligen rörande någon vetenskaplig, teologisk, vitter, politisk eller kommunal fråga). Polemik är en omtvistad retorik avsedd för att stödja en viss position i olika kontroversiella ämnen. En person som ofta uttalar sig polemiskt kallas polemiker. Ordet kommer från grekiska (polemikos) som betyder "krigisk, fientlig" och från (polemos) som betyder "krig".

"Retorik är läran om talekonsten, i teorin, men också i praktiken, som vältalighet.. Den utvecklades i antiken under 400-talet f.Kr.
Den mest välkända definitionen kommer från Aristoteles, som beskrev retoriken som "konsten att vad det än gäller finna det som är bäst ägnat att övertyga". Aristoteles indelningar av retoriken fungerar än i dag som utgångspunkt för många retoriska tänkare och teoretiker. Det finns emellertid ingen allmänt etablerad definition av ämnet, och flera retorikforskare hävdar att styrkan hos retoriken ligger i definitionens mångfald. Den utbildade talaren kallades under antiken för retor eller orator; retor kunde då även betyda en lärare i retorik.
Under 400-talet, då sofister var framträdande inom området, uppstod den eviga frågan inom retorik, är den till för att vara praktisk och legitim eller farlig och omoralisk.
Retoriken fördes vidare från antika Grekland till antika Rom, där det präglade vardagen. Vidare skulle den kristna kyrkans män studera retorik tillsammans med dialektik och grammatik. Renässansen var en retorisk guldålder,
där humanister undervisade andlig och världslig retorik.
Då latinet under 1800-talet i stor utsträckning ersattes av modersmålet försvann retoriken, men levde kvar i USA, varifrån den åter blev populär efter 1930-talet."

Wikipedia




Fri vers (Fri form) av Tommy Vähä-Rainio VIP
Läst 302 gånger
Publicerad 2017-08-31 20:53



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Tommy Vähä-Rainio
Tommy Vähä-Rainio VIP