Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Dina minnen är på väg in i solen och min barndom följer med

Farmor.

Som alltid haft den största och varmaste av famnar.
Som skrattat så det bokstavligt talat ekat genom rummen.
Som berättat historier på ett sätt som ingen annan.
Som lagat mat så god att man längtat efter bara den.
Som lärt mig sticka. Sy. Plocka körsbär. Hacka gurka.

Det är så svårt att tänka sig
att människor man älskar bli gamla.
Min farmor till exempel. HON skulle ju aldrig bli gammal.

Men helt plötsligt står vi här.
Alla vi som alltid blivit omhändertagna av henne
och måste helt plötsligt ta hand om henne istället.
För hon minns inte.

Hon minns inte
att hon alltid haft den största och varmaste av famnar.
Hon kramar mig inte lika hårt längre.

Hon minns inte
att hon skrattat så det bokstavligt talat
ekat genom rummen.
Hon skrattar aldrig från magen längre.

Hon minns inte
att hon berättat historier som ingen annan.
Hon berättar inte ens om böckerna hon läser längre.

Hon minns inte
att hon lagat så god mat att man längtade efter bara den.
Hon lagar ingen mat själv längre.

Hon minns inte
att hon lärt mig sticka. Sy. Plocka körsbär. Hacka gurka.
Hon minns inte hur man gör det längre.

Det är så svårt att tänka sig
att människor man älskar tappar minnet.
För det är minnen mellan människor
som gör att man älskar varandra.

Och det känns så sorgligt att farmor inte minns längre.
För det gör ju jag.

På torsdag flyttar farmor från sitt hem. Där hon bott i 60 år.
Hon kan inte bo kvar. För hon minns inte hur man gör det.

Och på de där golven
i de där rummen
i den där lägenheten
utspelade sig min barndom.

Jag har hållit så hårt i den.
Inte velat kliva in i vuxenvärlden.
Vill fortfarande inte. Den är så läskig och stor.
Större än farmors lägenhet
där hela min barndom fick plats.

Men om det är någonstans jag vill släppa min barndom
så är det rakt in i solen.

Och om dina minnen är på väg dit, farmor
så låter jag min barndom följa med.




Fri vers (Fri form) av blått nagellack
Läst 487 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2017-10-18 00:21



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

blått nagellack
blått nagellack