Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Den 26 april 1937.


Asså Picasso


asså Picasso
den skapande känseln
i pennan och penseln
för typ varje ism
impressionism, surrealism,
expressionism, realism,
symbolism och neoklassicism

för att inte tala om
naivism och kubism

men avskydde en ism:
den spanska fascismen
som stödd av nazismen
terrorbombade sönder
oskyldiga spanska bönder
i en skammens kanonad
över Guernicas stad

och Franco och Hitler log
när civilbefolkningen dog

Picasso svarade vid sitt staffli
beväpnad med konst och ett raseri
och målade tavlan med vanvett i
penseldrag som alltid är
Guernica och dådet där
tillsammans med Mona Lisa är den
berömdaste tavlan i världen

som visar för varje betraktare:
rasister är maktgalna slaktare




Bunden vers av Göran P Rödholm
Läst 390 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2017-11-22 13:41



Bookmark and Share


  objekt3
Tänk om han hade ritat den som det var, så att säga, naturtroget
det hade varit en outhärdlig tavla att se rakt på
nu är den ett stilistiskt mästerverk som gör att vi tål att påminnas och tillåter så mycket vrede
2017-11-23

  Staffan Nilsson
Denna är fin!
Konst och liv i samsyn.

2017-11-22
  > Nästa text
< Föregående

Göran P Rödholm
Göran P Rödholm