Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Liten essä med reflektioner kring svårgreppbara uppgifter om situationen i Syrien


Proportioner

Jag är intresserad av proportioner här i livet. Proportioner 0ch storleksordningar.
Man behöver ha grepp om sådant, när man diskuterar t.ex. flyktingpolitik.

När jag i dagarna läser FN-organet UNHCR:s rapport med statistik beträffande kriget i Syrien (vilket pågått sedan 2011), konstaterar jag bl.a. att 340.000 människor hittils mist livet till följd av detta.
Trehundrafyrtiotusen.
Det är en svårgreppbar uppgift - även om jag kan se att den ungefär motsvarar befolkningen i Uppsala Län.
För att försöka förstå ännu något bättre, räknar jag om siffrorna till människovikter.

Kan en genomsnittsvikt på 60 kilo vara rimlig att tänka sig för den uppstådda högen av lik i Syrien?
I så fall berättar enkla matematiska operationer för oss att krigsoffrens samlade vikt i Syrien skulle uppgå till drygt 20.000 ton.

UNHCR:s rapport berättar också, att Syriens lilla grannland Libanon med 6 miljoner invånare tagit emot och härbärgerar nästan 1 miljon syriska flyktingar.

Så, vad är det vi pratar om här i sammanhanget i landet Sverige.




Övriga genrer (Kåseri) av Ingmar Hård VIP
Läst 187 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-02-22 19:55



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP