Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

män blir inte hysteriska




han är en man
han blev hysterisk
men det får inte heta så

han blev hysterisk
men han är en man
så han flippade i stället

han flippade som man
men det låter inte heller bra
han kanske blev desperat

en desperat man är en desperado
det låter mexikanskt och nästan tufft
han är en mexikansk, tuff man

vad han gjorde ?
han slog, skrek och grät
för han trodde han skulle dö

han slog i botten
för sin värdighet
men det tänkte han inte på då

han var upptagen
med att vara hysterisk
för det var det han var




Fri vers (Fri form) av Gunnar Hilén VIP
Läst 346 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2018-10-05 10:45



Bookmark and Share


  Lottie Ålhed VIP
Verkligen väl beskrivet poetiskt sakligt med
mycket "nerv" i texten roligt tillika ?? applåd
2018-10-07

    ej medlem längre
Mycket bra beskrivet gällande skillnader i genus, tragiskt men samtidigt komiskt.
2018-10-06

  alicja lappalainen VIP
Hysteri är ingen sjukdom utan ett språk. Detta språk har skapats av kvinnor som var underkuvade i sin sociala position, summerade till ett objekt och identifierade med livmoders funktion. Kvinnorna uttryckte genom den här kommunikationsformen sin maktlöshet.
Den problematiken tar upp Freud, Klein, Lucana, Irigaray, Kristieva.
Livmodern var betraktat som ett rörligt djur och djävulens boning. Man försökte medicinera kvinnan med dofter som skulle locka den vandrande delen av hennes kropp till den rätta platsen, använde ritualer, tortyrer med mycket mer.
I våra tider har den hysteriska mannen som förlorar sin sociala position sitt eget språk nämligen våldtäkter, misshandeln och mord. På så sätt är kvinnan igen ett offer på grund av hans språk som är den sublimerade makten. Man kan säga att kvinnans hysteri (språk) är orsakade av maktens frånvaro, däremot mannens hysteri(språk) av den förlorade makten.
Man ska tänka också att lagstiftningen inte hinner efter de sociala förändringarna. Inte mindre intressant tycks vara vidare utveckling med tanke på massinvandringen av männen från andra patriarkala kulturer. Vem blir vinnare vem förlorare?
Jag tror att ett svar på den frågan ger Michel Houellebecq i sina böcker.

2018-10-05

  Gunnar Hilén VIP
Eller "heligt förbannade" va ! Det var just det jag var ute efter. När kvinnor blir galna är deras livmoder lös i kroppen enligt grekisk mytologi/gammal läkarvetenskap. Men så är det inte. Texten är en provokation mot tanken att skilja på ilska och ilska, förtvivlan och förtvivlan.
2018-10-05

  Verner Forsman
Män blir (vanligtvis) inte hysteriska.

Män blir våldsamma.

Eller apatiska.

Eller begår självmord.
2018-10-05
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP