Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Vackra starka broar

Militärbron binder samman höstens alla lösa trådar över Magelungens stränder. Hösten färgar av sig på naturen som språket på verkligheten. Tänker på att bro som substantiv är i maskulinum på serbiska, ett av de språk som talades runt mig när jag växte upp. Därför är broarna i serbisk konst starka och eviga, som Bron över floden Drina. På albanska, ett annat av mitt barndoms språk, är ordet bro i femininum och verklighetens broar beskrivs ofta som vackra, graciösa och eleganta, de är mödrar som i myter kärleksfullt offrar sig för att föra samman barn som livet skiljt åt. De båda språken hamnade i ett hemskt krig med varandra på Balkan, men i mig lever de kvar som ett gammalt gift par i ett bortglömt och isolerat ålderdomshem. Svenska, det tredje av mina språk, har utrum och neutrum, där utrum har både maskulinum och femininum; det var i många år svårt för mig att veta om de broar som svenska byggde var starka eller vackra. Så jag bestämde mig för att de var bådadera. Sedan fick jag plötsligt läsa, åratal senare, att man ska titta på svenska substantiv i bestämd form singular, att ”denne” betecknar maskulinum och ”denna” femininum. Men då var det redan för sent. Svenska hade redan byggt så många broar i min själ som både var vackra och starka samtidigt. Jag tänker på det när jag rastar hunden vid den gamla militärbron. Att man ibland måste få strunta i grammatiken. För våra broar, de är alldeles för viktiga för att vi ska låta dem vara i händerna på språkvetare.




Prosa av Shqiptar
Läst 366 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-10-24 23:54



Bookmark and Share


  Shqiptar
Jag blev berörd av din kommentar, Oum. Dessa minnessekvenser av egna och andras liv, det är det som är målet. Tack!
2019-03-22

    ej medlem längre
Bra text, intressant, dock reagerar jag starkt på bilden, med igenkänning och ett minne med min far, som jag hämtade ur det svartaste sorgehål efter sin hustrus död och sen tvang jag honom resa sig, vakna, börja gå ut, andas.
Körde honom till just den här bron, vi hörde näktergalen i ett skogsparti och då öppnades ett fönster inuti honom.
Sedan, meter för meter, mödosamt och inte utan enorm ansträngning, började han gå, sen jogga, sen springa och för några år till, valde han att leva.

Jag ser bilden och och tar hans minne till mig än mer, tack.
2019-03-19
  > Nästa text
< Föregående

Shqiptar
Shqiptar