Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En tårta med tolv bitar. Avnjutes bäst med en bit per dag till ett glas genever.


Tolv åttaradingar


KON

kon tuggar gräs
strå av timotej
balanserar mitt i munnen
ögonpar av brunt lugn
mitt i världen
enda hotet
flugviftas rytmiskt iväg
av bakrutesvansen


FISK OCH MASK

bytet och betet
bytte plats och skri
vid mötet i
varandras smärta

dra lugnt upp metet
lirka kroken fri
den sitter i
varandras hjärta


STORKEN

Okej att det kan låta korkat
men det hände hos familjen stork att
frågan kom från deras son:
”Var kommer jag ifrån?”
Och pappa och mamma
svarade meddetsamma:
”Ja, titta inte på oss!
Från människan förstås.”


EMANCIPATIONEN I TVÅ ÅRTAG

1

Far ror.
Mor är rar.

2

Upp ror mor.
Kvar var far.


SÄGEN

Den rike bonden Penn Ing Tung
förlorade tio procent av sin skörd
och blev sammanbiten och mörk i syn.

Fattige bonden Ing En Ting
bärgade nittio procent av sin skörd
och hans ansikte skrattade högt i skyn.

Och solen är samma sol över byn.


VY

Miradouro de Sao Pedro de Alcantara
erbjuder ett obeskrivligt
vackert panorama
över de östra stadsdelarna

men jag hade solen i ögonen
och en sten i skon
så jag köpte ett vykort
som jag har någonstans


ETYMOLOGI

att blöt och mjuk har samma
semantiska rot
gick plötsligt upp för professorn
när han skulle torka av diskbänken
och stod där med den styva
disktrasan i handen
och utan att reflektera
sträckte sig mot vattenkranen


STRATEGI

slå hårt på egen trumma
ett trum och trummeli trum
det gör väl bara dumma
tror dumt en drömmeli dum

som hellre vill mumla inviten
i skräcken att inte få ja
är bleckmuggen tillräckligt liten
så döljer den tiggaren bra


GENESIS

och solen drogs till jorden
och jorden drogs till solen
i cirklar om varann
och solen öppnade jorden
och jorden lät sig öppnas
och strålar göt från solen
till gömmet in i jorden
och människan kom till


TALLRIK

tallriken du bär är
i tre lika stora
delar

din verksamhet
dina nära
du

alla andra tallrikar är sönder


RYMDEN

Är rymden oändlig? Det går ej fantisera.
För en katt som snor runt i sin egen svans
måste ändå ha början och slut någonstans.
Eller är den ändlig? Det är emot naturen.
För en mur förutsätter nåt bortom muren
och ett universum kan ej vara flera.
Ändlig? Oändlig? Är den ingendera?
Hur kan då någonting existera?


RESENÄR

blickstilla på sängöverkastet
genomströvade jag
de vidsträckta bokskogarna

hästdroskans gnäggande ur dimman
blod och blankvers tätt över tiljorna
Robins muntra pilar av grågåsfjäder

Sherlock Shakespeare av Sherwood





Fri vers av Göran P Rödholm
Läst 178 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-11-06 00:33



Bookmark and Share


  objekt3
Sweet.
2018-11-08
  > Nästa text
< Föregående

Göran P Rödholm
Göran P Rödholm