Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Svensk översättning av Bob Dylans "Ballad of a thin man"...


Balladen om en smal man

Du går in i rummet med din penna i din hand
Du ser någon som är naken och du säger;
"Vem är den här mannen?"
Du försöker så innerligt men du kan inte förstå
Vad du ska säga när du kommer hem
För det är något som händer här men du vet inte vad det är
Vet du, Mr.Jones?

Du höjer ditt huvud och frågar;
"Är det här det är?"
Och någon pekar på dig och säger "Det är hans"
Och du säger "Vad är mitt?" och någon annan säger "Vad är?"
Och du säger "Herregud, är jag här helt själv?"
Men någonting händer här men du vet inte vad det är
Vet du, Mr.Jones?

Du löser in din biljett och du går och tittar på narren
Som omedelbart går fram till dig när han hör dig prata
Och säger "Hur känns det att vara ett sådant missfoster?"
Och du säger "Omöjligt!" samtidigt som han ger dig ett ben
Men någonting händer här men du vet inte vad det är
Vet du, Mr.Jones?

Du har många kontakter bland skogsarbetarna
Dem förser dig med fakta när någon attackerar din fantasi
Men det är ingen som har någon respekt, hur som helst så förväntar dem sig att ni alla ska ge en pengacheck till avdragsgillande välgörenhetsorganisationer

Du har varit med professorer, och de har alla gillat ditt utseende
Med duktiga advokater har du diskuterat spetälskar och skurkar
Du har gått igenom alla F. Scott Fitzgerald's böcker
Du är påläst, det är välkänt
Men det är något som händer här, och du vet inte vad det är
Vet du, Mr.Jones?

Tja, svärdslukaren kommer fram till dig och han går ner på knä
Han gör en korsgest och tar av sina höga klackar
Utan ytterligare varsel frågar han hur det känns
Och han säger "Här har du din hals tillbaka, tack för lånet"
Och du vet att någonting händer här, men du vet inte vad det är
Vet du, Mr.Jones?

Nu, du ser den enögda dvärgen skrika ordet "nu!"
Och du säger "Av vilken anledning?" Och han säger "Hur?"
Och du säger "Vad ska detta betyda?" Och han säger "Du är en ko!"
Ge mig lite mjölk eller gå hem
Och du vet att någonting händer här, men du vet inte vad det är
Vet du, Mr.Jones?

Tja, du går in i rummet som en kamel och du rynkar pannan
Du stoppar dina ögon i din ficka och din näsa på marken
Det borde finnas en lag mot att du ska springa omkring
Du skulle vart gjord för att bära hörlurar
För, någonting händer här, men du vet inte vad det är
Vet du, Mr.Jones?




Fri vers (Fri form) av Linnea Roslund Erlandsson
Läst 337 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2019-01-03 01:38



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Linnea Roslund Erlandsson
Linnea Roslund Erlandsson