Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Mons igneus


Vulkanen

Du är en öppning
i jordskorpan, en
ventil för vår gamla
himlakropp. Din heta
magma tränger upp
från jordens inre,
väller ut och rinner
längs dina slutt-
ningar men stelnar
omsider till lava.
När magman inne-
håller mer än 65%
kisel flyter den trögt,
vid mindre än 52%
kisel är den lättfly-
tande. Dina utbrott
(eruptioner) orsakar
ofta människoliv i stor
omfattning, mest på
grund av giftiga gas-
moln. Lavan förstör
allt i sin väg, askan
täcker och kväver
lika effektivt. År 79
e. Kr. begravdes
staden Pompeji av
aska när vulkanen
Vesuvius hade en
historiskt eruption.
Sitt senaste utbrott
hade Vesuvius 1944.




Övriga genrer av Nils-Ivar Lindström
Läst 124 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2019-03-07 09:22



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Nils-Ivar Lindström