Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Frallor och kriget


Jag frös in några frallor nyss.

Här hemma i det välordnade köket.

Utan hotande Kalasjnikovs.

De luktade precis som bageriet i Nokia när jag var liten.

När vi barn fick som uppgift att gå ner i byn
för att köpa hem bröd,
och kaffebröd som på finska heter Korvapuusti.

När Mormor bad oss att samtidigt hämta hem Morfar från
den lokala puben i Nokia.

När han ville dricka med några andra krigsveteraner.

Och för en liten stund fly från sina mardrömmar
från fronten.

För Mormor hade aldrig fått honom att gå hem.

Men Mormor hade en taktik.

Förstår jag nu långt senare.

För Morfar hade sett döden så nära.

Och då små döda barn vid frontbyar vid ryska gränsen.

De små och oskyldiga.


Därför hade han en enorm respekt för barn.


Så han söp bra efter kriget.

Vi hittade ölburkar lite här och där i huset.


Men jag klandrar honom inte.

Hur fan blir du människa?

När han som maskingevärsskytt i fortsättningskriget,

hade fruktansvärt många liv på sitt samvete.

Just därför vaknade han årtionden efter kriget upp
mitt i nätterna av att kommunisterna skulle döda honom.


Så när vi barn oroligt och försiktigt gick in på puben,
som för oss var mycket skrämmande med dessa veteraner,
som försökte fly från sina mardrömmar.

Där Morfar satt.

Och vi sade till den härjade gubben att.

"det är nog dags att gå hem nu?"

De andra veteranerna förstod att Morfars resa
för den här kvällen var slut.

Och vi fick handslag och imaginära medaljer.

Och tapperhets uttryck från berusade veteraner.

För att vi hämtade hem Morfar.

Han gick mycket snällt hem,
och balanserat nämnde lite ytligt grymheter från kriget.


Nu i efterhand förstod jag vad han ville berätta.

Men han ville inte att vi barn skulle veta vad han utfört.

Han gick bara snällt hem och lade sig för att sova.


Han läckte sällan om vad han gjort.

Men när han var redigt berusad,
då läckte han saker jag inte skriver om här.

Som mycket få vet.

Berättar inte detta för någon.

Som respekt till min finska krigsveteran till Morfar.


Det jag vet.


Att han lärde mig att fiska i finska sjöar.

Med sin roddbåt som luktade tjära.


Och om någon var dum mot oss barn.


Så fick han ögon.


Som var svartare än den mörkaste tjära.


Och jag tror att hans minnen vaknade upp.


Han hade aldrig tillåtit någon röra oss barn.


Jag misstänker.


Att han hade gjort samma sak som i kriget.




Fri vers (Fri form) av Tommy Vähä-Rainio VIP
Läst 168 gånger
Publicerad 2019-03-29 20:59



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Tommy Vähä-Rainio
Tommy Vähä-Rainio VIP