Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Möte på avstånd

Hej grabben!

Du verkar glad och tillfreds med livet.
Jag hoppas att du alltid ska känna så!
I dag såg jag dig på stan. Du var tillsammans med flera vuxna och du verkade trivas med att vara i centrum. Du verkade ha spring i benen, vilket är alldeles naturligt för barn i din ålder. Bland de vuxna nära dig fanns en som du särskilt fann trygghet hos, kanske din pappa, farbror, morbror, granne eller helt enkelt en vuxen att lita på.
Du och de vuxna i ditt sällskap kunde vi se mitt i vårt kommunala centrum. På betryggande avstånd hade ett par poliser placerat sig. Närmare din och dina vuxna bekantas tillåtna placering hade ett politiskt parti med lång erfarenhet av att vara statsbärande fått tillstånd att agera motvikt till dina vuxna bekantas idéer om vad som är viktigt i livet.
Du kanske såg när en av de vuxna i din närhet intervjuade en annan i samma sällskap. En tredje gick omkring med kameran som ett laddat vapen och siktade på förbipasserande.
Jag har barnbarn i din ålder. Ni har hela livet framför er, du och alla andra barn. Du kanske går i förskolan tillsammans med barn från världens alla hörn. Så mycket ni kan lära av varandra. I förskolan och senare i skolan får ni lära er att alla människor har samma värde oavsett hur man ser ut, hur man är, var man kommer ifrån och vilken gud ens föräldrar tror på. Du kommer också att få möjlighet att lära dig hur vi människor har betett oss genom historien för att du och dina jämnåriga inte ska behöva upprepa misstagen som dina och mina förfäder begick.
Jag hoppas att du, när du inte står i centrum i kommunens centrum, är omgiven av den kärlek och den framtidstro ett barn, oavsett kön, härkomst, religion etc i din ålder förtjänar. Du har ingen skuld till vuxnas tankar, ord och handlingar. Jag hoppas att du, liksom mina barnbarn...ja jag hoppas att ni får många chanser att möta era medmänniskor med öppna sinnen och med en tydlig och icke-förhandlingsbar övertygelse om hur man beter sig mot varandra för att undvika historiska klavertramp och i stället värna gemenskap, trygghet och solidaritet.
Jag hoppas att du är klok nog att lära av historien för att förstå det som sker i nutid och medverka till en bättre framtid.
Sköt om dig grabben!

Hälsningar från
en morfar och farfar




Prosa av sunnanö
Läst 148 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2019-04-11 12:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

sunnanö