Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Nicki Lauda gjorde som så många
Han "gick bort".

Det är så människor gör i Sverige;
det är så vi säger att man gör.

Ingen vet vart.

Jag vill dö.
Fri vers (Fri form) av Gunnar Hilén VIP
Läst 139 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2019-05-21 08:22Bookmark and Share


  Nic VIP
Är det kanske skillnad på dem som "går bort" och dem som "somnar in".
I min f d frireligiösa värld hette det även av han/hon har får "komma hem"
Se kan vi då välja att "gå bort"
"somna in"
eller" komma hem"

Kan jag kanske bestämma med min familj nu innan min bortgång hur jag vill göra???.....Om någon har tips och rekommendationer, delge mig gärna
2019-05-24

  Nic VIP
Vissa säger ju oxå att han/hon har "somnat in"......låter underbart för en person som jag, som har förfärliga insomningsbesvär.
2019-05-24

  Staffan Nilsson

Gillar!
Att gå bort betydde förr något dubbelt. Att gå bort till bekanta (och därmed bli främmande) och att dö. Förr betydde "gå bort" i betydelsen dö just det; att bli gäst i himlen hos alla bekanta från förr.
Att få främmande betydde alltid att de som tog emot visade upp sin bästa sida.


2019-05-21

  Gunnar Hilén VIP
Tack coeur de verre för fin utläggning....jodå "främmande" finns nog kvar.....sjukt ord för dem man vill träffa.
2019-05-21

  Coeur de verre
Det är ett märkligt uttryck, "gå bort". När jag var liten sa man alltid det också när man skulle gå hem till någon som man var bortbjuden till. Och de som tog ett emot gäster sa att de hade "främmande". Säger man så fortfarande?

Kanske, när man går bort för sista gången, är man en "främmande" i nästa existens. Det är iaf tanken i förställningarna kring reinkarnationen, om jag förstår det rätt. Inte en så uppmuntrande tanke kanske.

Desto mer roligt hade min danske vän när jag förklarade att svenskan har ett högst formellt ord för den sista tjänstemannen som vi kommer i kontakt med här, begravningsentreprenören. Denna titel låg helt i linje med vårt allmänt formellt sakliga sätt att se på existensen, menade han på sitt högst danskt muntra sätt. På danska heter begravningsentreprenör "bedeman", någon som ber för oss, vilket känns lite mer mänskligt förtröstansfullt...
2019-05-21

  Gunnar Hilén VIP
Tack men nu talar jag om uttrycket "att gå bort" när det eg handlar om döden. I Sverige dör man aldrig. Det är tabu. Vi går bara bort.
2019-05-21

  Poeten Salvador VIP
Västerlandets styrs av dödsdrift. Starkt av dig att ta ansvar för din, och inte projicera den på omgivningen á la höga herrar
2019-05-21
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP