Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

ingen ser de gråtande barnen

det pratas så mycket om barn med ångest
och depressioner i låga åldrar det pratas
så mycket om att man måste göra något åt det
men vad är det egentligen som görs?

för hur mycket det än pratas så ser ingen
lilla Anna som sitter där ensam varje rast
utan någon att prata med och ingen ser
stora starka Johan som bakom fasaden
har nya blåmärken varje dag och som faktiskt
aldrig pratar om sina föräldrar men trots detta
är det ingen som bryr sig

det spelar ingen roll att Maria aldrig hittar
vägen till matsalen och att ingen någonsin
sett henne äta överhuvudtaget eller att
Henrik aldrig duschar efter gympan för han
vågar inte visa sina sönderskurna armar
det enda de bryr sig om är att han är äcklig
som inte duschar det måste ju vara något
fel på honom som inte duschar eller hon som
inte äter och lilla Anna som fortfarande sitter
där helt ensam måste ju ha valt det själv

för det är aldrig någon som pratar om att
det kan vara något större något mycket
värre som ligger bakom allt detta och ingen
försöker hjälpa till de bara tittar sidan om
låtsas som att Henrik inte finns när han går
förbi med rödsprängda ögon för någon slog
honom för att han luktade så äckligt

det är ingen som bryr sig trots att nästan
varenda människa man känner är några av
de som gråter varje kväll när ingen ser




Fri vers av mineralhjarta
Läst 468 gånger
Publicerad 2006-06-25 16:36



Bookmark and Share


  Ulf Popeno
Jo. Jag vet. Jag har en pojke på åtta år. Förra vintern grät han ofta när vi gick hem ifrån skolan. Han har väldigt lätt för att gråta. Jag låter honom göra det. Man ska få lov att gråta om man vill. Jag minns en mamma som tittade förfärat på min pojke, sen ilsket på mig. Sen varken hälsade hon eller tittade åt mig. Jag visste vad hon tänkte, men hon gick aldrig fram och frågade. Hon la sig aldrig i. Hon dömde mig för något jag aldrig gjort och min pojke till ett fortsatt helvete, om det hade hänt.

För några år sedan läste jag mycket om James Bulgers tragisk livslut. Det som hänförde mig var just hur två pojkar mer eller mindre kunde plåga livet ur ett litet barn, mitt bland en massa vuxna människor. När sen det skedda var ett faktum så var det barnen som skulle ha ett stort straff, torts att de bara är en spegel av en zombifierad vuxenvärld. Som om vuxenvärlden ville straffa barnen för något den själv inte orkade bära.

Din text gjorde mig väldigt nedstämd, samtidigt som jag vet att vi alla kan göra något åt det hela. Vi kan faktiskt tillsammans bry oss.
2006-09-29
  > Nästa text
< Föregående

mineralhjarta
mineralhjarta