Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tack Krister Jonasson för din berättelse om din farmor vid lägerelden i Slottskogen den 14 juli.


En kråka kraxade

En kråkade kraxade
Några fiskmåsar skriade
och ljuset föll in över min älskades ansikte
i Majorna klockan halv sex på morgonen den 15 juli
Hon muttrade i sömnen om en katolsk präst
i min hjärna rådbråkade jag Renbeteslagen från 1928
som definierade att det bara vara samer
som bodde i fjällen med stora hjordar av betande renar
som fick kalla sig samer
fast på den tiden sa man lappar
Den stora majoriteten av samer
som var jaktsamer, sjösamer eller skogssamer
med boenden långt ner i Mälardalen
definierades därmed som svenskar
Konsekvenserna blev ofta hårda
elever i skolan förbjöds att prata sitt hemspråk
eller att ge uttryck för sin kultur
Den grymma assimileringen lyckades
samerna utan identitet skämdes för sitt ursprung
och höll sin historia och ursprung hemlig
Tänk om samerna varit majoritetsfolk i Sverige
och genom lagstiftning definierat
att det endast var Stockholmare och Göteborgare
som fick kalla sig svenskar
resten definierades som samer och förbjöds tala svenska
så rådbråkade min hjärna
när ljuset föll in över min älskades ansikte
medan hon muttrade i sömnen om katolska präster
klockan halv sex på morgonen den 15 juli i Majorna
några måsar skriade och en kråka kraxade




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 194 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2019-07-15 06:46



Bookmark and Share


  Blomma-Stjärna VIP
Mats Edin sa det - jag håller med!
2019-07-15

  Mats Edin VIP
Bra skrivet, angeläget och klargörande
2019-07-15
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP