Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Från minnesarkivet med glädje


En tid att minnas

Min pappa försörjde sig delvis som skådespelare, författare och konfrance, som det kallades. Enkelt översatt så blir det väl presentatör. Under femtio och sextiotalet hade många teatrar nyårsvakor och här fanns min pappa ofta med i den rollen. Duktig sångare och vältalig ingick som en del av det jobbet.
Under andra världskriget var han med ute och roade soldaterna tillsammans med storheter som Kalle Julabo. Jag tror det hette svensk fältteater.
Han jobbade under trettiotalet mycket som revyartist. När min mamma gick bort hittade vi en hel koffert med texter och gamla affischer där han uppträtt.
Folkets hus och stora idrottsplatser var oftast hans scen.

Alkohol var och är väl fortfarande rätt vanligt förekommande inom nöjesbranschen, pappa ramlade dit periodvis.
Men när jag föddes några år efter andra världskriget, så la han av helt och hållet och blev helnykterist. Kum och Kornett tror jag dåtidens lättöl hette. Det var det starkaste tillsammans med svagdricka som förekom under min uppväxt.
När han själv slutat hjälpte han andra att försöka dra åt spritkranen. Jag tror att han var en god medarbetare inom Länkarna just med inriktning på aktörer inom nöjesbranschen. Jag är fortfarande full av beundran för det han tog sig ur och ställde upp och hjälpte andra. Jag märker att det finns mycket att skriva om faderskapet. Sammantaget skulle det nog kunna bli en bok. Men vem är intresserad av en aktör som aldrig riktigt fick komma fram i det stora rampljuset.

Att det blev dessa rader beror på den text han tydligen skickade in till Lennart Hylands program. Det bör ha varit någon gång på sextiotalet. Då man skulle skriva en ny text till Johan på Snippen.

HÅLL TILL GODO
sonen Johan

Johan på Snippen han kör nu med pop
och en gång i kvarten så går det en propp
han har inte tid att sköta åker och fä
för från morrn och till kväll är det yeah yeah yeah

Här ska ni se på gnistor det är starkström i gitarren
med tiotusen volt så får man fram den rätta darren
Johan han spelar till kvälla blev natt
lägger sin skäl i varenda kilowatt

Hur skall man bli mods när man ståtar med flint
jo den biffen ordnade Johan geschwint
Brunte blev av med minst halva sin man
så nu liknar Johan en skogsindian

Här ska ni se på gnistor det är starkström i gitarren
med tiotusen volt så får man fram den rätta darren
Johan han spelar till kvälla blev natt
lägger sin skäl i varenda kilowatt




Övriga genrer (Visa/Sångtext) av Johan Strömstedt
Läst 328 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2019-10-08 20:36



Bookmark and Share


  DavidM VIP
Tack för att du delar denna spännande historia!
2019-11-16

  Solstrale VIP
Verkligen en fin berättelse... Tack!
2019-10-16

  Marita Ohlquist VIP
Ömsint och kärleksfullt om din pappas levnadshistoria!
Gillar texten i visan.
2019-10-09
  > Nästa text
< Föregående

Johan Strömstedt
Johan Strömstedt