Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Byn vaknar

Morgon

och visst vaknar byn

så som en by nu kan vakna:

 

träden växer

ur natt och från resorna

ut i världen, bort och hem igen

 

skolbussen kommer

och åker mot nästa by

lastad med sömnbarn

 

en katt blinkar,

reser på sig

och lägger sig igen

 

när gryningen

vittnar om en eld

som brinner och brinner

 

mitt i minusgraderna

mitt i mörker och grådask

och stilla frukostar

 

 

och detta är

den första morgonen

i livet som det levs här och nu

 

detta är

hästarnas andedräkt

över viddernas vita strån

 

knarret från skor

i snön och ismodden

som skyler de nakna grusvägarna

 

 

och allt är gott

och allt är ingenting

i landet där världen står stilla

 

där kaffet ångar

och grädden bildar delta

i Morrans mörka mugg

 

och ingenting är

som inte funnits förut

i byn där björkarna vänslas med kajor

 

 

Radion berättar

om människor långt borta

som lever sina liv i städer

 

om de som älskar

och som ser tornen växa

och tänder facklorna i mörkret

 

till hopp och till lyse

till brand och till uppror

mot de som fyllt kistorna med guld

 

medan andra fryser

och barnen går barfota

genom maktens glassplitterängar

 

 

och radion berättar

om att andra gjort mål

och vunnit i fotboll och bandy

 

om vindar från havet

som växer i styrka

och får vågorna att resa sig

 

mitt i vintern

mitt i morgonen

när allt vaknar och ingenting är

 

mitt i stillhetens land

där kajorna spanar

med ögon svarta av natt

 

 

för att se

ett frukostbord

och en man och en katt

 

i en by

där ingenting händer

och allt är här och nu




Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 420 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2019-11-12 08:56



Bookmark and Share


    Birgersdotter VIP
Tycker om det jag läser om allt och inget
2019-12-31

  Kungskobran VIP
Underbart när ingenting händer och man är upptagen med att göra nästan ingenting
2019-11-12

    ej medlem längre
Filosofiskt över en morgon, unik i sitt slag, trygg i sin upprepning för oss som får ha det så här stilla
2019-11-12
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP