Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hälsingland


Hälsingland du är mitt härliga landskap
Du har en naturlig innerlig skönhet
Blånande berg, djupa vatten och skogar
kuperade vidder förenas i en helhet
I Sveriges mitt vilar du på stadig mark 
Lagom långt åt alla håll är en fördel 
Du erbjuder både kust och inland 
Solen lyser klart mot dig som en juvel

Lodjuret är ditt mäktiga landskapsdjur
Som vild i frihet men även på Järvzoo
Prinsessan Madeleine är hertiginnan
Hon representerar och bevarar din tro 
Blomman är den blå eller vita linen 
Användbar sen länge som kvalitetstexil
Ditt vapen är bocken stående på två ben 
Flaggan är röd, gul och blå i sin egna stil

Ett vilt och vackert landskap du är 
Lockar många med din slående natur
Dominerande träden är tall och gran
Andra reser för att ta del av din kultur 
Magnifika häsingegårdar som signum 
Stenegård med antikvariat och butiker
Växbokrog är restaurangen i toppklass
Aktiviteter finns med så ingen barnen sviker

Ljusnan rinner från fjällen genom hela dig
Dellen är den klart största sjön här
Även en tvillingsjö på andra sidan 
Endast populära kustvägen håller er isär
Här stannar man och njuter av oslagbar vy
Där kan man fota en naturbild så fantastisk
Blankt vatten med moln som speglar sig
Avholmsbergets utsikt gör en entusiastisk 

Chalur, jollig och stöss är ord på dialekt här
Brolin och Lill-Babs är från Hälsingland
Bodarnegrottorna är en av Sveriges största 
Hölick är känd för både camping å sandstrand
Gröntjärn med mystisk föränderlig vattenivå 
Vid Dellenbanan trampar man sig fram 
En utflykt med dressin som passar alla
upplevelserna gör att man känner sig tacksam


Här finns också mytomspunna sägner 
Som Hårgalegenden och Blacksås trollen 
Hälsingehambon är ett årligt känt event 
Vid Rångsjön blir man av artister underhållen 
Glada Hudik med sjöbodar och omtyckt teater 
Höstmarknan en tradition av gammalt slag 
Gränsforsbruksyxan är känd världen över 
Landskapet erbjuder alltså nått för allas behag

Skriven av: Nathalie Hedberg
8 januari 2020




Bunden vers av Kaffedivan
Läst 135 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2020-01-08 16:37



Bookmark and Share


  Kaffedivan
Tack så mycket Melina
2020-02-01

    ej medlem längre
Så vackert du skriver. Älskar texten.
2020-02-01

  Kaffedivan
Tackar till er båda :) Kan bara hålla med om att det är ett oerhört vackert landskap!
2020-01-08

  Larz Gustafsson VIP
Mycket fin hyllning till grannen.
Hälsingland är verkligen vackert.

Hälsningar från Gästrikland.
2020-01-08

    ej medlem längre
Både faktaspäckad och vacker.
2020-01-08
  > Nästa text
< Föregående

Kaffedivan
Kaffedivan