Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Barndomens ensamma dagar, social distans

 

Minnet av barndomens ensamma dagar kommer tillbaka.
Långa som en evighet på en solbelyst backe där molnskuggor ljudlöst gled fram i gräset.
Tysta som vinden i min perfekta hörsel, detaljrika i mitt perfekta synfält.
Ensamheten min vän.
Lusten att närma mig andra människor, där jag, fyraårig, klättrade på grinden mot vägen, ensamheten och vinden i ryggen, väntade på något, någon, att se mig, stanna upp en stund, tala till mig. Så förflöt dagarna i min barndom.

Nu söker jag efter den grund som lades då. Den håller att stå på idag. Sjuttiotvå år senare.
Det ska böjas i tid det som krokigt skall bli.
Det var så mycket luft omkring mig. När barnet växer omgivet av tom luft lär barnet sig var de egna gränserna går - av självbevarelsedrift, för att inte suddas ut. Och för att inte falla omkull där inget stöd finns.
Det är livsviktigt att söka sig tillbaka till grunden.




Prosa av Måna N. Berger
Läst 272 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2020-04-16 12:13



Bookmark and Share


  aol
Så är det ju vi är alla ensamma i oss själva,
2020-06-08

  Kungskobran VIP
Jag känner mig inte ensam
jag har ju mig själv
2020-04-16

  Larz Gustafsson VIP
Det fanns tider - och det gör det fortfarande - då jag drar mig undan alla.
Det är ett grundläggande behov som gör sig gällande när man är högkänslig.
2020-04-16

  Christoffer Andersson
Hjalmar Söderberg skrev en gång att "ensamheten har stora ögon och ärliga känslor". Och nyligen lyssnade jag på Tage Aurells nyårstal från 1949 i OBS, där han menar att "ingenting är så missförstått som ensamheten". Du skriver att "Det är livsviktigt att söka sig tillbaka till grunden", och det har du rätt på flera olika nivåer - din dikt är värd att bejakas, betänkas och fördjupas.
2020-04-16
  > Nästa text
< Föregående

Måna N. Berger
Måna N. Berger