Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
DN idag


Efter 40 års heltidsjobb i arbetslandet Sverige




Enligt statistik från Pensionsmyndigheten (2018) går svensken i pension vid en ålder av 64,6 år. Samtidigt är summan som vi ska leva på som pensionärer inte särskilt imponerande.
Den genomsnittliga allmänna pensionen hamnade i januari på 13 000 kronor, före skatt. Kvinnors pension är ännu lägre: 11 600 kronor/månad.

Det innebär att välfärdslandet Sverige år 2020 i praktiken har mängder med pensionärer som hamnar under EU:s gräns för relativ fattigdom.
I Sverige skulle fattigdomsgränsen landa på 12 300 kronor, efter skatt.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Gunnar Hilén VIP
Läst 190 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-05-01 12:21



Bookmark and Share


    Lena Staaf VIP
Siffrorna blir ofta fel när de redovisas eftersom man inte räknat med bostadsbidraget som också nyligen har höjts.
Men de som har sparade pengar får inget bostadsbidrag.
Men väldigt tydligt blir det hur kvinnolönerna släpar efter och därmed ger låg pension. Det beror ju också på att kvinnorna ofta jobbar ( ofrivillig) deltid.

2020-05-01

    ej medlem längre
min mor får 13000 efter skatt. för några år sen var det 7000. hon har fixat bostadsbidrag. ^_^
2020-05-01

    ej medlem längre
Vem vet nånting om närmsta tiden
Finns det pengar kvar överhuvudtaget
När alla sjuka ska vårdas och därefter rehabiliteras, i samma tid som företagen oxå tappar sin produktion
Men man undrar oxå
Hur marknaden uppkommer och hur allt snurrar
En industri full av onödiga saker vi köper
Dag ut och dag in
Resor vi gör
Turism
Sedan dör vi
Varför kan inte världen fungera utan alla dessa pengar?
2020-05-01

  alicja lappalainen VIP
Efter virustiden kommer kanske den allmänna pensionen minska till existensminimum..
2020-05-01

  Almagrundet
Ja, det är precis de frågorna som du tar upp nedan som jag menar dog i ivern att bara se allting i rent ekonomiska termer. En rent klinisk operation som uppskattas av Homo Economicus, för inga andra värden finns utom de som inte kan mätas i kronor och ören. Men människovärdet är mer än så. Ingen kommer väl ifrån den insikten, även om det verkar kräva en dödsbädd för vissa att inse detta.
2020-05-01

  Öknens Ros VIP
Jag skulle "skatta" mig lycklig om jag fick
11 600 kr.
2020-05-01

  Gunnar Hilén VIP
Associationen till äldreboendenas innevånare gör en illamående.....
2020-05-01

  Gunnar Hilén VIP
Ja ok. Måste vi fråga oss vad en gammal människa är värd i Sverige ? Har vi rent av traditioner av att mobba den icke-arbetsföra människan ? Vilka är vi ?
2020-05-01

  Almagrundet
Pensionsuppgörelsen var en operation som lyckades. Men patient dog...
2020-05-01
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP