Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Dikt nr 7 i samlingen ”Jag regnar under Prags kastanjer”.


Karluv most


statyer
och karikatyrer
bric brac och medaljonger

i solen en lapande tunga
tvärs över
det sovande vattnet

1300-talet och vi
skulpturer i lortfärgad evighet
en bakgrund för årets brudpar

guidemikrofonerna
skär genom luften
som klingor

knappen av guld som man
ska röra vid för att
lyckan inte ska lämna en

en man ligger på knä med utsträckt mössa
nån går fram av bara farten
och tar ett kort

och fotografen får i mobilen
en bild av någon som tydligen
inte rört vid knappen

och här mitt på stod slaget
som klöv nu från då
över Moldaus galna guld

trettioåriga krigets sista slag
som svenskarna som tur var
förlorade

och solens flod och försoning
är allt vi ser från den
ljusa och mörka bron


- - - - - - - - - -

Fotnot:
Svenskarna slogs tillbaka mitt på Karlsbron den 21 oktober 1648. Över 700 dödades och 1100 sårades i slaget om Prag. När vi inte kunde inta staden plundrade vi deras slott i stället. Djävulsbibeln på Kungliga Biblioteket och Silverbibeln i Uppsala är del av tjuvgodset.




Fri vers av Göran P Rödholm
Läst 115 gånger
Publicerad 2020-07-26 23:41



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Göran P Rödholm
Göran P Rödholm