Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Dikt nr 15 i samlingen ”Jag regnar under Prags kastanjer”.


Josefov


på håll ser det ut
som en stor skalbagge först
men sen ser man

formationen av två män
Kafka på axlarna
på en man utan huvud

ingenting skrämmande
det där med huvudet
man noterar det bara

och nu ser jag Kafka
han pekar ju med höger pekfinger
hur tolkar jag det?

ska jag vända om?
är det ödet du pekar ut?
avlossar du din skrivarhand?

han ser ut att vara
på vippen att svara
men säger ingenting

så jag går förbi honom
och in på Bilkova och äter
frikadeller på Danish Bakery

står framför Franz Kafka Café
det heter nu Kafka Snob Food
vilset går jag in

servitören pekar
men där borta på Kolonial
kan du i alla fall få en öl

så jag går dit och där är smockfullt
och alla sitter på cykelsadlar
jag vänder i dörrn

mitt över gatan är någonting
den judiska begravningsplatsen
det räcker som vink

Kafkas pekfinger
jaha det var det han menade
vänd om, vänd om

tom i huvudet
lämnar jag området
i riktning Moldau

en som har trampat
de här gatorna förr
på en sån ska man tro

särskilt om
han sitter på
ens axlar


- - - - - - - - - -

Fotnot:
Kafka-statyn kan vara lite svår att hitta, om man inte vet att den är vid Spanska synagogan. Eller om man, som jag, plötsligt står framför den.




Fri vers av Göran P Rödholm
Läst 135 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2020-08-13 22:17



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Göran P Rödholm
Göran P Rödholm