Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Lumpen

 

Ett år av livet i militärens tjänst
11 timmar sovandes på hatthyllan
på vägen mot Östersund
27 grader kallt vid ankomst

Exercisövningar i 33 graders kyla
Lära sig att lyda utan att tänka
En soldat skall plågas för att härdas
Blint lydande är dumhetens broder

Läser om andra tonåringar
som skall hjärntvättas till soldater
I USA lärde sig marinkårssoldaterna
att hata vietnameser och ropa döda döda döda

Utan detta detta blinda hat
Utan dessa livrädda förvirrade soldater
skulle det aldrig varit möjligt
att döda miljoner civila i Vietnam

Skulden till krigsbrotten
faller på soldater eller lägre befäl
medan krigsindustrin långt från Vietnam
kunde planera nya illdåd

Fyrtio år efter lumpen i Östersund
är jag glad att jag klarade min mentala hälsa
Tanken går till världens tonåringar
som lockas eller tvingas in i krigen

Den som vägrar lyda
Den som förhåller sig empatisk
Den som vägrar att hata
är min stora hjälte

Krigsindustrin gör inte män av pojkar
De förvandlar barn till dödsmaskiner
Erfarenheten från de drabbade säger
ALDRIG MERA KRIG




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 128 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2020-08-25 11:16



Bookmark and Share


  P-E-H
Många, många tänkvärda rader i denna... tänker mkt på den om ansvar när det gäller krig...

Stor tummen upp!
2020-08-28

    Lena Staaf VIP
Så fint skrivet om vad som upprätthåller krigen. Den mentala hjärntvätten och vapenindustrins lönsamma hantering. Tänker också på mansrollen som glorifierar krig och dödande och som små pojkar får i sig så snart de kan prata och leka.
2020-08-25

  Anya VIP
Jaa det här med allmän militärtjänst är sannerligen märkligt. Min man var också i Östersund. Tänker om vi verkligen vill ha människor som lyder i alla lägen???
2020-08-25

  Blomma-Stjärna VIP
Viktig text
så bra skriven
i fin rytm
med flyt!

ja, skulden faller på soldater o lägre befäl - krigsindustrin fortsätter utan skuld och skam!!!!!

Den som vägrar att lyda
Den som förhåller sig empatisk
Den som vägrar att hata
är min stora hjälte


2020-08-25
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP