Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hjältarna av Visby

I Herrens år 1361
Stod vi
De stolta hjältarna av Gotland
Redo för strid
Mot den danska kungen
Valdemar Atterdags
Mäktiga krigshärd
Utanför den mäktiga muren av Visby
Solen strålade i fullaste styrka
Värmen hängde i luften likt en tjock massa
Svetten rann ner likt vårens flodforsar
Vi har kämpat i veckor innan detta slag
Försvarat våra hem från den danska besten
Tvingat denne att offra blod
För sitt byte
Men dagen har kommit för den sista striden
Soldater från Karls rike
Drivna av pengalust
Angrepp oss som tjurar
Vi kämpade
Men akt bondemän och bondepojkar är ej en match för hökarriddare
Men likt inträngda djur vi kämpade
Blodet rann och lemmarna höggs av
Likt en lie högg våra fiender genom oss
Men förräderi är värre än fiendeangrepp
Borgarklassen av Visby
Höll porten stängd
Lät oss dö framför muren
Deras judaskyss
Vi stred likt våra Oden-dyrkande förfäder
Men akt patriotisk hjältemod är ej en match mot tyskt stål och judasförräderi
Våra liv till en ende
Vårt land under dansk herravälde
Men vår uppoffring ska icke glömmas bort
Vi ska minas av våra landsmän
När den framtida generationen
Ska dräpa det danska odjuret




Fri vers (Fri form) av Filip Zetterlund VIP
Läst 64 gånger
Publicerad 2021-05-18 16:50



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Filip Zetterlund
Filip Zetterlund VIP