Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

FRED2022 : Ett bra ställe


En byggnad står hög och reslig här. Med ”Folkskola” skrivet i pannan. Det finns en skylt vid ingången till skolgården och jag läser att 200 organisationer hade fredskongress här i juni 1915. Mitt under brinnande världskrig alltså. Varbergs Fredsförening hade bjudit in och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen arrangerade.

Det blev inte bara prat utan även verkstad. Ett tiotal resolutioner antogs på mötet. Lägg ned vapnen! Avrusta! Skapa ett förbund mellan civiliserade länder med demokratisk representation av fria folk för en varaktig fred! Första punkten lydde: ”Kriget är en vanära och en skamfläck i mänsklighetens historia”.

Resolutionerna skickades till alla regeringar och parlament. Ambassaderna fick agera i fredens tjänst. Som forna tiders vårdkasar ungefär.

Efter världskrigets slut tog man fram protokollet från fredsmötet i Varberg. Det fick ligga till grund för Woodrow Wilsons 14 punkter när ett Nationernas Förbund till slut grundades i Genéve 1920. NF som blev FN 1945.

FN startade i aulan där borta. Det kan man nästan säga. I alla fall är det tydligt att vårdkasar kan se ut lite hur som helst. En del är höga byggnader med ”Folkskola” skrivet i pannan.

*

de nervösa tiderna i dag

svara med våld är inget svar
då är man inte riktigt klok

det är en reflex från ryggmärgen

det ökar bara
summan av våld i världen

arbeta på att känna igen

och minska hatet och våldet
envis som en gammal get

då är man riktigt klok

inne i mig själv
där är ett bra ställe att börja
Fri vers (Prosapoesi) av Göran P Rödholm VIP
Läst 65 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2022-04-19 15:52Bookmark and Share


  Maria Engbloms konst
Bästa stället att börja!
Mycket bra skrivet!
2022-04-20

  mikael ejdemyr VIP
en fin inställning
2022-04-19
  > Nästa text
< Föregående

Göran P Rödholm
Göran P Rödholm VIP