Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Jag - tre personligheter singularis

Jagets olika former.

1 Det upplevda jaget. Nuorienterat och tidsomedvetet. Sinnligt. Rumsligt.
Tillstånd.
Smärtsamt, långtråkigt.
Euforiskt, orgiastiskt.

2 Det narrativa jaget. Dåtidsorienterat, Flera tempus. Kognitivt. Rörelse.
Tillstånd.
Tålmodigt, tidsoptimistiskt.
Nostalgiskt, analytiskt.

3 Det drömska jaget. Framtidsorienterat. Evighetsupplevt. Sammanflätat, spiriruellt.
Tillstånd.
Otåligt. Problemfyllt, polytemporalt.
Försvarsinriktat. Intuitivt.

De tre olika formerna sker på minst två sätt. Ett kroppsligt intentionellt plan. Ex: Jag gör nu en förändring.
Dessutom på ett kognitivt introvert plan. Ex: Jag drömde, trodde att något hände.

De tre olika formerna kan uppträda simultant i både konvergerad och divergerad riktning.

Du, ni, vi och dem är underordnade jagets tre olika former och kan manifesteras i en kombination av de tre med tonvikt på en eller två av dem.

Områden som påverkas av denna indelning.

Ansvar. Uppsåt kontra tillfällighet. Mord och dråp.

Pedagogik. Vad ska tränas? Holistisk syn eller fragmentarisk vy.

Samhällssyn. Hur skapas kollektivet?




Prosa av Dags Ateljé
Läst 97 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-04-30 16:14



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Dags Ateljé