Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
I kungens tal på Umeås 400 års firande var den enda personen han nämnde – förutom hans föräldrar samt farfar – Emmanuelle Charpentier? Vårt statsöverhuvud hade träffat Charpentier på sin senaste besök i staden. Och som umebo skrev jag en dikt om henne.


Nobelpris 2020

När jag såg etiketten till en
Marinella-flaska
minns jag en barndomsvän
hade jag sett varumärket
den aperitifen från öster
hemma hos honom?
han bodde med sin mamma
hade ett finsk efternamn

när migration är som bäst är den entropi
sannolikheten att alla individer
i en population ska stanna på sin plats
närmar sig noll
boende i staden döp efter älven
måste tro på
migration som bäst
till 63 breddgraden reser du inte för att frysa till stoft
inte för att festa som en vikning
norrut reser
forskare som
serveras vindaloo på renkött
ser Veronica Mars på folkets bio
och vässar gensaxar till växtceller
tills vi kan odla vin, inte Marinella, på vår breddgrad
frosttåliga grödor
odla vår trädgård eller vårt varumärke
Venedigs vapen föreställer ett lejon med vingar
Västerbottens vapen en ren utan vingar
västerbottniskt vin
djur med vingar
odla vår trädgård och vårt varumärke

Ps. Jag har också ett skämt att jag har nämnt henne så ofta på min blogg att jag borde skaffa en tatuering av henne.




Fri vers av A. Ostsee
Läst 86 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-12-05 11:20



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

A. Ostsee
A. Ostsee