Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Badankor på världshavet

gemenskap, säger dom
det är bara det att gemenskap
inte kan arrangeras fram

visa sina känslor, säger dom
det är bara det att inte alla känslor
är godtagbara i lagomlandet

den sociala ingenjörskonstens
tanter och farbröder tror att de
kan råda bot på själssaker

deras småborgerliga medlidande
socialbyråkratiska nivelleringsförsök
varför tror de att vi vill ha det?

deras fågelskådarnyfikenhet
rörande mänskligheter i rutnätet
varför tror de att vi vill bli beskådade?

deras kontor ett zoo där det är vi
som är apan, den exotiska orangutangen
som de tror att de begriper sig på

deras överslätande attityder
falska k0mplimanger von oben
varför tror de att vi vill ha deras beröm?

deras ord kommer som
badankor på världshavet
medan blåvalar dör

söker mig till andra röster
världshistoriens rabulister
de som aldrig var lagom

med Schopenhauer är det så att
han i en enda mening säger mer
än en hel socionomkonferens

Ekelöfs byzantinska cancerhosta
ett bläckfiskmoln de aldrig kan gripa
med sina kompromissklor

friskluftens andemystär
skingrar vanligorden från
återvinningscentralen




Fri vers (Fri form) av rostspik VIP
Läst 125 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2023-04-27 12:56



Bookmark and Share


  Tommy Vähä-Rainio VIP
Jävlar! Jag gillar formuleringarana.
Bra skrivet!

2023-05-07

  Ulf Carlsson VIP
En salt parafras på Ekelöfs "Till de folkhemske" och kritiken mot "det tillrättalagda", den s.k. sociala ingenjörskonstens strävan att t.o.m. göra molnen fyrkantiga.
Diktens orimmade terziner har samma smak av besk folkhemsironi som Ekelöfs, men känns ändå något anakrona i dagens nyliberala och individualistiska svenskhet.
Vi som försöker återvinna "vanligorden" i poesin är kanske de sista som placerar ut "badankor" i de förorenade diktflödena.
2023-04-27

  MagisterZ
Wow! Fantastiskt driv i denna. Välpolerad polemik! Många fräna fraser och lite Ekelöf med! "byzantiska cancerhosta", "bläckfiskmoln". Fantastiska formuleringar! Bokmärkes!
2023-04-27
  > Nästa text
< Föregående

rostspik
rostspik VIP