Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Till en vän


Hon som är en ö

 

 

I

Hon som är en ö

med fåglar i sitt hår

vilar i nattsjön,

drömmer om havet

 

Det stora havet!

 

Minns vågorna!

 

Minns stormen

som bjöd upp till dans

när världen var yngre

 

minns musiken

från de stora fartygens

karaokegolv

 

och sedan stiltjen

när mörkret föll

 

II

Hon är ön i sjön

mitt i vilda skogen

 

Hon klär sig i myrull

och doftar som porsen

och som mogna multer

på gröna gungande golv

 

Hon hör vinden sjunga

i våtmarkens torrakor

och det stora långt där borta

är ett annat liv

 

III

En annan tid

 

De öppna båtdäckens arenor

de våta kindernas regnland

 

när saxofonen blev en mistlur

på fartygets väg genom dimman

och det kanske fanns värme och ljus

i en annan människas famn

 

IV

Hur kom det sig

att kvinnan som var hon

steg ur havet när fartyget

stötte mot urberget

 

när det sjönk mot djupet

medan orkestern spelade

”Den vilda” med ”One more time”

och månen såg på

när allt tog slut

i tjockans grå timme

 

 

Hur blev hennes färd

på glamourens glitterskor

till denna stillhet

nära harsyran och rävsvansarna

mitt i månens tjärnblänke

mitt i det vilda

men så långt från Nanne Grönvall?

 

V

Hon vilar

 

Hon är ön

där asplöven rörs

när talgoxen andas

 

Hon är sina minnen

när gryningarna kommer

med ljus från rymden

och allt är på nytt

för rådjurskid och sileshår

 

Allt har sin tid

 

VI

Någonstans, långt borta

spelar orkestern vidare

för de som dansar

över discokulornas släta golv

och är för evigt unga

 

nere i djupet

i det stora havet

 

Det stora havet!




Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 116 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2023-10-16 13:10



Bookmark and Share


  Minkki VIP
Mäktigt...
2023-12-31

  Kungskobran VIP
Sången från de drunknande sjömännen i havets djup. hörs
i denna mångfasetterade dikt
2023-10-16
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP