Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
John Locke och Immanuel Kant


De rasistiska filosoferna




"...rätten till egendom, en rättighet som
för Locke ( liberalismens fader ) var självklar och naturlig.
Var och en äger sig själv, sin egen kropp och
sitt eget arbete", (3-4.16 Ikaros, O Lagerspetz ).

Utom tydligen de svarta slavarna och Usa:s indianer.

"Locke...hävdade att slavägarna hade oinskränkt
makt över sina slavar och därmed också kunde döda
dem när som helst", ( sid 142, M Mazzarella ).

"...kan man lätt fördöma honom för hyckleri...ty
härtill kommer hans samtycke till att Amerikas
ursprungliga invånare berövades sin mark"
( 3-4.16 Ikaros, O Lagerspetz ).


Immanuel Kant, han med det "kategoriska imperativet":

""Handla alltid så att din handling kan upphöjas till en allmän lag och handla så att du aldrig behandlar någon människa bara som ett medel utan alltid
som ett mål, ( google ) ".

Samtidigt menade han att:

"svarta inte passar för något annat än slaveri,
ja han förklarade att till och med i de fall en svart
man sade något som kunde låta klokt så saknade
det allt värde", ( sid 142, M Mazzarella ).







Olli Lagerspets, docent i filosofi, Åbo, ( Kaapeli.fi )

Merete Mazzarella, Själens nattsida ( Om Mary Shelley
och hennes Frankenstein )




Övriga genrer av Gunnar Hilén VIP
Läst 40 gånger
Publicerad 2024-01-22 06:51



Bookmark and Share


  Åsa Henriksson VIP
Det kategoriska imperativet var uppenbart avsett för en begränsad del av mänskligheten. Motsägelsefullt med tanke på hans rader om att ingen människa ska behandlas enbart som ett medel.

Kant var en man av sin tid, men ska förstås inte ursäktas.
2024-01-22

    Lena Staaf VIP
Man kunde tro att allt hänger ihop men det gör det inte.
Att t ex ett folk som tidgare blivit plågat och fördrivet (judarna) nu kan plåga och fördriva ett annat folk (palestinierna).
2024-01-22

  Live2Dream VIP
""Handla alltid så att din handling kan upphöjas till en allmän lag och handla så att du aldrig behandlar någon människa bara som ett medel utan alltid
som ett mål, ( google ) ".

ja, det är nog the klokaste som sagts
hörde det över på "pursuit of wonder"
kanalen på youtube, kan rekommendera
många tankebubblor... :)

ja, slaveri... min farsa var en skitstövel
emellanåt
snäll också
och vi pratade mycket
men slavdrivare till mor var han
och alltid borta...
och drack...
och "underhöll" grannarna
men inte morsan...
att hon orkade...
och som han skällde ut mig
har aldrig träffat nån värre
som tur är
så jag klarar det mesta...
2024-01-22
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP