Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Upptäckte att jag glömde en viktig strof i början av min föregående text om att sätta gränser för våra barn ... Några få rader egentligen, men nu blev det fler eftersom jag valde att låta den bli en egen text ...


Men hur får vi dem att göra det vi vill?

Det finns två sätt
som kan fungera
om man är lite kreativ
i såväl sin argumentation
som sitt tänk
som hur övertygande
man förmår att vara ...

Ett sätt är att
ge sitt barn två alternativ
Dels det alternativ
vilket innebär att de 
ska göra det vi vill ....

Dels ett väsentligen sämre alternativ ...

Ty det gör att det vi vill 
att vårt barn ska göra
blir lite av en vinst 
för barnet att välja
jämfört med alternativet ...

Det absolut mest vinnande konceptet
är dock det som inte bara barn faller för
utan många gånger även vuxna så också gör ...

- Förbjud ditt barn att göra 
det du vill att det ska göra ...

Ingenting är så lockande
som det förbjudna!

Det sistnämnda kräver dock
att du klarar att hålla färgen
och inte avslöjar den dubbla psykologin
i din strategi ...

Finns många fler tips 
för att styrka det jag skrev
i min föregående text
om att sätta gränser för våra barn ...

... med avseende på 
att det är lättare än vi kan ana
att få dem att göra det vi vill att
de ska göra ...

Men ej att förglömma är
det där som en äldre man
lär har sagt en gång i tiden ...

- En gång i tiden hade 
jag sex teorier om barnuppfostran ...

- Nu har jag sex barn
och inga teorier ...

Varje barn är ju unikt ...

- Det finns inga färdiga
handböcker för barnuppfostran.
Lyhördhet, fingertoppskänsla, 
empati och medkänsla
är bara några avgörande egenskaper
vi bör träna upp såväl inför
det att vi skaffar barn
som vi behöver fortbilda oss inom
utifrån vårt barns specifika 
successivt utvecklade unicitet ...

Men det är de värda!
och så mycket mer än så ...

- Ty vad vore världen
utan våra barn?

Att få vara med
och ta del av
och få stötta ett barn
under dess uppväxt
är en ynnest väl värd 
att ta vara på och känna
inte så lite tacksamhet över
att få möjlighet till ...

Oavsett om det är vårt eget
eller någon annans barn!

 

 

 

________________________________
Publicerades här i september 2013 men saknar
bäst före datum




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 39 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2024-01-31 22:22



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP